Les v Paraguaji

Pôvodná vegetácia Paraguaja tvorila viac ako 80 percent dažďových pralesov, ktoré spolu s lesmi Brazílie, Argentíny a Uruguaja tvorili väčšinu pralesov kontinentu. Avšak zvyšovaním ťažby bola väčšina z týchto jedinečných lesov v 20. storočí zničená a premenená na ornú pôdu.

V súčasnosti má Paraguaj menej ako 10 percent prírodnej lesnej plochy a ťažko obnovených lesov. Ťažba sa spomalila, ale ešte sa úplne nezastavila. Každý rok bolo zničených približne 30 000 až 40 000 hektárov lesov. Pod vplyvom nových zákonov sa ťažba pomaly zastavuje.

Program VCS v Praguaji

Program Verified Carbon Standard (VCS) je celosvetovo najpoužívanejší program rozdeľovania emisií skleníkových plynov (GHG). Poháňa financie na činnosti, ktoré znižujú a odstraňujú emisie, zlepšujú živobytie a chránia prírodu. Projekty VCS znížili alebo odstránili takmer jednu miliardu ton emisií uhlíka a iných skleníkových plynov z atmosféry. Program VCS je kritickým a vyvíjajúcim sa komponentom neustáleho úsilia o ochranu nášho zdieľaného prostredia. V roku 2022  certifikujeme plantáže ako jediný v Paraguaji v spolupráci s VERRA ktorá prejavila  záujem o naše zalesnené projekty z minulosti pre ich výraznú kvalitu oproti konkurencii. Prečo Carbon Markets? Jednotlivci, spoločnosti alebo organizácie často nedokážu z krátkodobého hľadiska úplne znížiť svoje emisie skleníkových plynov. Nákup kreditov na dobrovoľnom trhu s uhlíkom im umožňuje kompenzovať tie emisie, ktorým sa v tejto chvíli nedá vyhnúť. Projekty VCS tiež poskytujú prístup k zdravotníckym službám a vzdelávaniu a ďalším výhodám trvalo udržateľného rozvoja, ktoré zlepšujú kvalitu života v projektových oblastiach a ich komunitách.

Situácia na trhu v Paraguaji

Rýchly rast dreva v subtropickom prostredí Paraguaja je približne štvornásobne až päťnásobne rýchlejší  v porovnaní so stredoeurópskymi miernymi zemepisnými šírkami, kde v chladnejších mesiacoch prakticky nedochádza k žiadnemu prírastku dreva. Náklady na mzdy a hospodárenie ostanú dlho výrazne nižšie ako v stredoeurópskom lesníctve. Predaj dreva a biomasy vo forme drevných triesok sa realizuje hlavne v okolitom priemysle paraguajského hlavného mesta Asunción. Surové drevo ako biomasa je kvôli novým zákonom v súčasnosti obzvlášť žiadané.

Biomasa

Spaľovaním biomasy sa vytvára procesné teplo, ktoré si v ekonomickom centre Paraguaja vyžadujú rôzne spracovateľské sektory, napr. sušenie obilia, kukurice a sóje, spracovanie sójových bôbov, výroba alkoholu a cukru, výroba uhlia a plynov,  výroba Coca-Coly a výrobcovia piva, výrobcovia drevotrieskových dosiek a celulózy… Všetci títo si nevedia budúcnosť bez biomasy predstaviť.

 

Kvôli potrebám tohto sektoru je možné predpokladať spoľahlivú situáciu na trhu. Celkový dopyt okolitých spoločností po biomase je v súčasnosti okolo 30 000 ton mesačne.
Dodávky sa musia vykonávať nepretržite a na konštantnej úrovni kvality (veľkosť drevných triesok, obsah vlhkosti).

drevoštiepka

Podľa najnovšej štúdie o spotrebe dreva v Paraguaji prekračuje spotreba objem legálne vyťaženého dreva. Rozdiel sa v súčasnosti vykrýva nelegálnou ťažbou zostávajúcich 700 000 hektárov lesov a džungle. Avšak najväčší spotrebitelia už nie sú ochotní kvôli sankciám kupovať nelegálne vyťažené drevo. Potreby týchto spoločností sú v súčasnosti pokryté lesnými plantážami a importom, pričom momentálny stav množstva zásob drevnej štiepky je mierne klesajúci. Okrem toho sa kapacita spracovateľského priemyslu neustále rozširuje kvôli zvyšujúcej sa poľnohospodárskej a priemyselnej výrobe. Tieto faktory povedú k zvýšenému nedostatku zásob biomasy v časovom rámci asi jedného až dvoch rokov.
 

Rezivo

Dopyt po rezive je podobne pozitívny. Zainteresované drevárske spoločnosti dokonca v nedávnej minulosti zvažovali premiestnenie výroby k hraniciam s Brazíliou. To by viedlo ku kratším dopravným trasám, rýchlejšiemu spracovaniu a nižším nákladom. Táto situácia je výhodná pre odvetvie zalesňovania v okolitom regióne hlavného mesta.

 

V okolí hlavného mesta Asunción je v súčasnosti zaregistrovaných približne 11 000 hektárov zalesnenej pôdy alebo pôdy určenej na zalesnenie. Z nich  S. A. Real Foresting Group obhospodaruje cez 3 000 hektárov, čo v budúcnosti môže priniesť objem suroviny približne 750 000 m³ dreva v prvom cykle s rastúcim trendom v nasledujúcich rokoch. Vďaka neustálemu hromadeniu veľkého množstva dreva je možné uzavrieť dlhodobé zmluvy o dodávke za dobrých podmienok. Udržateľné opätovné zalesňovanie v Paraguaji na ucelenej ploche viac ako 500 hektárov prevádzkuje okrem S. A. Real Foresting Group iba jedna spoločnosť.

Táto situácia dáva skupine S. A. Real Foresting Group a S.A. Foresta SE príležitosť stať sa lídrom na trhu v regióne, najmä v oblasti produkcie VCS certifikátov a certifikovanej vysoko kvalitnej biomasy a reziva.